Mor el polític i periodista tortosí Subirats Piñana, redactor de l'Estatut del 79

Creu de Sant Jordi, fill predilecte de Tortosa i doctor honoris causa a la URV, també fou elegit conseller del Tribunal de Comptes d’Espanya i magistrat del Tribunal de Comptes de la Comunitat Europea

Josep Subirtas Piñana, en una foto d'arxiu.
Josep Subirtas Piñana, en una foto d'arxiu. | © FOTOTECA.CAT
Redacció
06 d'octubre del 2017
Actualitzat el 08 d'octubre a les 19:03h
L’històric polític, periodista i doctor en ciències econòmiques Josep Subirats Piñana (Tortosa, 1920) ha mort este divendres 6 d’octubre als 97 anys, a Barcelona, on residia.

Nascut a Tortosa el 1920, Subirats Piñana ha estat un gran activista polític antifranquista. Va dirigir el periòdic clandestí ‘Ara’ durant l'època de la dictadura i anys més tard va formar part dels vint que van fer el projecte de l'Estatut de Catalunya a Sau.

Subirats va ingressar al diari de Tortosa El Poble amb catorze anys i va ser el seu director dels anys 1937 i 1938. Va ser pres durant la guerra, va complir set anys de condemna a la presó de Pilats, a Tarragona. Va ser membre d’ERC des dels anys 40 fins a l’inici de la transició.

Va ser elegit senador a les corts constituents del 1977, després de presentar-se com a independent en la llista d’Entesa dels Catalans i posteriorment,un anys més tard, va entrar al PSC. Va ser vicepresident de la comissió de pressuposts del Senat i membre de la comissió dels vint que redactà a Sau el projecte d’Estatut de Catalunya i de la comissió dels vint-i-u que participà en la redacció definitiva de l’Estatut. L’any 1982 fou elegit conseller del Tribunal de Comptes d’Espanya i el 1986 esdevingué magistrat del Tribunal de Comptes de la Comunitat Europea. Ha publicat diversos llibres.

Ha estat professor de Política Fiscal de l'Empresa a la Universitat Autònoma de Barcelona, ​​senador, membre dels Tribunals de Comptes d'Espanya i d'Europa, i el 30 de gener del 2005 va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi. Al febrer de 2004 també va ser investit doctor honoris causa per la Universitat Rovira i Virgili. La ciutat de Tortosa el va nomenar fill predilecte l’any 2002.