La Ràpita desperta del malson i fa una crida a l'aturada general

L'Ajuntament estudiarà personar-se judicialment contra l'actuació dels antiavalots i oferix assessorament jurídic als veïns

Centenars de veïns s'han concentrat a les 12 del migdia davant l'ajuntament de la Ràpita per rebutjar la brutalitat policial de l'1 d'octubre.
Centenars de veïns s'han concentrat a les 12 del migdia davant l'ajuntament de la Ràpita per rebutjar la brutalitat policial de l'1 d'octubre. | Sofia Cabanes
Sofia Cabanes
02 d'octubre del 2017
Actualitzat el 03 d'octubre a les 17:44h
La Ràpita no s’ha despertat com ho fa qualsevol dilluns al matí. Vint-i-quatre hores després de les brutals càrregues policials que van patir els veïns que anaven a votar este diumenge al pavelló firal, la consternació és encara ben present.

Centenars de veïns s’han concentrat este migdia a les 12 davant l’ajuntament colpits encara pel dolor físic i emocional. Mostrant el seu suport, un grup de Bombers de la Generalitat, s’hi ha sumat per donar el seu escalf als rapitencs. Ells han estat els primers a emportar-se un sentit aplaudiment, però també també els Mossos d’Esquadra, així com la Policia Local pel paper desenvolupat durant l’1 d’octubre.
 

Els veïns han volgut mostrar el seu afecte als Bombers per la postura que han adoptat en suport a la democràcia. Foto: Sofia Cabanes


L’alcalde de la població, Josep Caparrós, ha fet lectura del manifest elaborat per les entitats sobiranistes. Fent especial èmfasi en el reconeixement dels ciutadans a qui se’ls va usurpar el dret a vot “especialment als rapitencs i rapitenques que ens van prohibir votar”.
“Estem indignats, dolguts, ferits pel mal físic, en una actuació brutal i desmesurada, però sobretot estem ferits moralment, no entenem l’actitud de les forces de seguretat. Tot i les ferides estem més forts que mai per defensar la democràcia i els interessos del nostre poble i de Catalunya”, ha manifestat posteriorment l’alcalde davant dels mitjans.

Els serveis jurídics del consistori analitzaran els pròxims dies si l’Ajuntament es pot personar per denunciar de forma conjunta les agressions que van patir els veïns. De moment, ja han recollit 85 informes mèdics de lesions. Així mateix, l’Ajuntament també ha posat a disposició dels ciutadans els seus serveis jurídics per assessorar-los.
 

Una veïna agraïx a l'alcalde el seu paper durant la jornada de l'1 d'octubre. Foto: Sofia Cabanes



Al municipi només van poder votar 329 persones, la majoria de les quals en la segona obertura d’urnes, que es va fer abans que tanquessen els col·legis a les 20 h. Els altres són els vots salvats, són dels que es van poder exercir a primera hora abans de l’assalt policial. Milers de rapitencs van buscar alternatives, com que els cens era universal, van poder votar a Alcanar i Amposta, majoritàriament. A la capital del Montsià hi van anar uns 2.000 rapitencs, un número semblant a Alcanar. Però també es van recollir vots de rapitencs a Freginals, l’Aldea i Santa Bàrbara, entre d’altres.
 
“Ahir vam demostrar al món que som únics. És un orgull representar-vos perquè hem demostrat amb la força de la raó que som un poble cívic i democràtic”, ha exclamat Caparrós per acabar el seu discurs davant dels veïns. En acabar, molts d’ells s’han dirigit a l’alcalde per abraçar-lo.
 

Francesc Duatis és una de les persones agredides este diumenge pels antiavalots de la Guàrdia Civil. Foto: Sofia Cabanes



“Em sento molt decebut i trist”

Entre els veïns presents a la plaça també hi era Francesc Duatis, un jove de la població durament represaliat i que va aguantar a la porta del pavelló firal els cops dels antiavalots. La seua imatge amb la cara plena de sang ahir es va fer viral. Du diversos punts al cap, “i les cames blaves” i entumides per tots els cops que va rebre. “La veritat que avui estic fet pols”, reconeixia a l’aguaita.cat. “Jo havia de votar al Maset, però quan vaig arribar em van avisar que havia d’anar al pavelló firal. Havia entrat a dins per votar i tot just van arribar els furgons de la Guàrdia Civil. Allò va ser terrible. Buscaven el cap, les cames, l’estómac, ens feien puntades de peu per tot arreu. Al voltant meu, xiquets, iaios, sabates per terra, roba trencada, sang... un desastre. Em sento molt decebut i trist”, relata. Sobre l’actitud dels agents, Duatis no s’explica l’agressivitat, “a sobre et miraven amb un somriure de provocació”. Ell també és dels que crida a la vaga general, “ens hi hem de sumar tots, ningú ha de treballar demà i hem de lluitar per la llibertat de Catalunya i la democràcia”, tanca.

L’Ajuntament crida a l’aturada de tot el poble

L’alcalde, en veu de tot el consistori i els seus treballadors, també ha anunciat que l’Ajuntament quedarà aturat este 3 d’octubre.  Caparrós també ha cridat a treballdors, empresaris i autònoms per tal que s’hi sumen.