Festes en honor a la tardor i la democràcia per defensar els col·legis electorals arreu de les Terres de l'Ebre

Els veïns d'alguns municipis ja han fet guàrdia durant la nit als centres on s'ha de votar diumenge, i la propera nit s'estendran les acampampades per evitar que es precinten

Veïns de Gandesa davant el col·legi electoral.
Veïns de Gandesa davant el col·legi electoral. | (@JERC_Ebre)
Redacció
30 de setembre del 2017
Actualitzat el 01 d'octubre a les 8:00h
La tardor i la democracia són els dos motius de celebració escollits a nombrosos municipis de les Terres de l’Ebre este cap de setmana. És la manera d’esperar festivament l’obertura de les urnes als col·legis electorals este 1 d'octubre històric. En alguns pobles ja s’han començat les acampades a les portes dels centres, fent torns dia i nit per evitar que siguen precintats. En altres municipis serà la de dissabte a diumenge la nit de la vetlla en defensa dels punts de votació i per evitar que siguen precintats pels cossos policials. De dia se succeïxen tota mena d'activitats lúdiques i L’Ebre també es mobilitza dia i nit pel dret a vot.

Així, a Ginestar, la gent s'ha organitzat a torns per passar la nit a l'Escola Pàmies, on tant avui com demà hi haurà activitat continuada. "La gent està molt engrescada i també emocionada ja no pel 'sí' o pel 'no', sinó per pronunciar-se", expliquen fonts municipals. De tant en tant, hi han passat agents dels Mossos d'Esquadra, interessant-se pels responsables dels actes organitzats. "Tothom té molta consciència d'atendre amb educació, calma, i amb un somriure", expliquen. Diumenge, a Ginestar, es fa ‘jornada popular’ amb portes obertes a l’Escola. A les 7.30 hores s’encendran les barbacoes  per esmorzar. Una exposició de trofeus del CE Ginestar, més tard vermut i ball de sardanes, dinar, jocs de taula i altres entreteniments servirán per passar el dia en comunitat.

Jovent Unit del Perelló organitza a partir de les 12 hores d’este dissabte la ‘Festa de la tardor’ una jornada que inclou vermut musical al migdia, rostida popular per sopar i música durant la nit a l’hotel d’entitats, un dels dos col·legis electorals del municipi, juntament amb l’ajuntament. A més, preveuen una acampada per als que vulguen quedar-se a dormir amb la intenció que no es puga precintar el centre. 

A Móra la Nova la Festa de la Democràcia, este dissabte, comença al carrer Imperial Tarraco, amb gegants i capgrossos, futbolín, ping-pong, bitlles i altres activitats. S’hi confeccionarà el mural dels desitjos i més tard hi haurà un sopar de germanor amb música. Els assistents podran passar la nit en bívac davant del pavelló firal.

També a Benissanet la nit serà intensa, tenint en compte que comença una acampada ‘indefinida’ a la tarda.

A l’Ametlla de Mar, este dissabte a la tarda s'hi farà també la Festa solidària de Tardor, una festa per la llibertat i la democràcia a favor de La Marató de TV3 i organitzada des de diverses entitats i la societat civil. A les 19 h, a portes de l'Institut Candelera, començaran els concerts musicals, primer amb la Banda de la Cala, i després amb Miquel del Roig, Nautilus, Muto, Los Cráneos i, Andreu i los disolventes.

A Flix dissabte a la nit s’enceta la ‘Festa de la tardor’, amb acampada per rebre esta estació de l’any a partir de les 21.30 hores. Diumenge despertarà amb una xocolatada popular, després es practicaran diferents esports i jocs al llarg de tot el dia, incloent un partit de futbol de iaios.

També l’arribada de la tardor és el 'motiu festiu' a Santa Bàrbara des de divendres. Com a altres municipis, el dinar popular no hi manca este dissabte, i tampoc activitats com ara twirling, jocs de cartes, etc. A la nit, sopar, bingo, ‘tele i crispetes’ preparats per passar la nit d’acampada a l’escola.

La Torre de l’Espanyol viurà diumenge la ‘Festa de la democràcia’ a la plaça de la Pau, des de les 8.30 hores, que inclou sardanes, vermut, paellada, jocs i llançament de pinyols, entre altres disciplines lúdiques.

A Garcia és demà diumenge quan se celebrarà l’anomenada Festa de les Entitats, que començarà amb un esmorzar popular a la plaça Catalunya, on més tard hi haurà un concurs de dibuix infantil. A les 14 hores els veïns es podran agrupar en un dinar popular, i a mitja tarda, xocolatada. Tampoc hi mancarà l’ambient festiu i la música. 

Ulldecona és un altre dels municipis amb activitats diverses de caire cultural i lúdic, com també El Pinell de Brai, que  té programada la Diada per la Democràcia este 1 d’octubre. Des de les 7.30 hores fins les 7 de la tarda, quan es preveu fer una concentració i ‘recompte’, hi haurà esmorzar, jocs, jotes, bingo i cartes.