La Taula de Salut Mental impulsa un seguit d’activitats i conferències per commemorar el Dia Mundial de la Salut Mental a les TE

Les activitats s’inicien este divendres 29 de setembre amb la xerrada “Incapacitacions i tuteles” organitzada per l’Associació de Familiars de Malalts Mentals de les Terres de l’Ebre (AFMMTE)

Redacció
27 de setembre del 2017
Actualitzat a les 17:56h
Les activitats i conferències pretenen contribuir a desmitificar i desestigmatitzar els tabús vinculats a la malaltia mental
Les activitats i conferències pretenen contribuir a desmitificar i desestigmatitzar els tabús vinculats a la malaltia mental | Google Maps
Les Terres de l’Ebre acolliran un conjunt d’activitats i conferències organitzades per la Taula de Salut Mental que pretenen contribuir a desmitificar i desestigmatitzar els tabús vinculats a la malaltia mental, i a la càrrega que el seu diagnòstic suposa, tant per als malalts com per a les seves famílies.

La Taula està formada pels departaments del Govern –Salut, Treball, Afers Socials i Famílies, Ensenyament, Cultura, Empresa i Coneixement, Cultura, Esports i Joventut -, juntament amb els quatre consells comarcals i les quatre capitals de comarca ebrenques, la Diputació de Tarragona i les associacions – Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre, CAS Tortosa, Atenció Primària ICS, Centre La Duna, Federació Salut Mental de Catalunya, Associació de Familiars de Malalts Mentals (AFMMTE), ATEATE, AHIDA i ACTIVA’T.

La major part d’aquestes activitats -adreçades a tots els públics- s’han programat a l’entorn del 10 d’octubre però, també se’n han pensat d’altres que es duran a terme al llarg de l’any. Concretament, el calendari previst és:

- 29 de setembre: Xerrada “Incapacitacions i tuteles”, organitzada per l’Associació de Malalts Mentals de les Terres de l’Ebre (AFMMTE) al Casal Cultural el Maset de la Ràpita.
6 d'octubre: Jornada de Portes obertes Servei Prelaboral de la Fundació Pere Mata a Amposta. Romandrà obert de 9.30 a 16.30 hores i a les 11.00h tindrà lloc l'acte central.
6 d’octubre:   L’Associació AFMMTE organitza una Taula Informativa per mirar d’aprofundir en la conscienciació sobre les malalties mentals, que es trobarà ubicada davant de l’Ajuntament de la Ràpita de 10 a 13 hores. 

- 8 d’octubre: Dia de la Salut Mental a la Ribera d’Ebre, organitzada per l’AMMTE amb la col·laboració del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, de la Diputació de Tarragona i els ajuntaments riberencs. Una diada que s’inicia a la seu comarcal, amb un esmorzar de col·laboradors i participants i, tot seguit, una marxa solidària pels carrers de Móra d’Ebre, en la qual participaran les colles geganteres i caps grossos de Móra d’Ebre, Flix, Móra la Nova, Ginestar, Vinebre i Benissanet; els tabalers de Riba-Roja d’Ebre, els grallers de Flix i Móra d’Ebre i la batucada infantil de Garcia. La celebració clourà amb una ballada de gegants i caps grossos a la Plaça de Sant Roc.  

- 10 d’octubre:  Dia Mundial de la Salut Mental. La Jornada se celebra a l’Auditori Felip Pedrell de Tortosa, des de les 17.30 a les 19 hores, i inclou la xerrada “La Salut Mental del S. XXI”, a càrrec dels professionals de la Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre; també la visualització d’un curt documental sobre experiències en primera persona, que donaran pas a un debat per obrir diferents possibles mirades sobre la salut mental, en el qual participaran persones afectades, familiars i professionals. La Jornada clourà amb la degustació de productes de la terra, amb la col·laboració del molí d’Oli Sunyer de Ginestar i de xocolata CREO de Tortosa. 

Alhora, des de la Taula de Salut Mental de les Terres de l’Ebre s’han proposat i engegat altres iniciatives que es duran a terme al llarg de l’any, com la participació en diverses curses de muntanya, organitzades per l’Associació d’Atletisme de les Terres de l’Ebre sota el lema “Corre per la salut mental” a la meta. També el Programa de conta contes i manualitats a les biblioteques d’Amposta, Deltebre, Flix, Gandesa, Móra d’Ebre, Sant Carles de la Ràpita i Tortosa, amb la col·laboració de la Xarxa de Biblioteques de les Terres de l’Ebre i voluntaris de la Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre. I la difusió de l’exposició Im-Perfectes de les Germanes Besolí, que itinera pels institut d’ensenyament secundari de les Terres de l’Ebre, gràcies al suport de la Fundació Pere Mata i la Fundació Social ‘La Caixa’.

Finalment, l’alumnat de l’Institut de Roquetes que cursa l’assignatura optativa de Comunicació Audiovisual de 3r ESO, realitza un curt de sensibilització sobre la problemàtica i l’impacte de l’estigma amb l’objectiu d’arribar a un públic adolescent i poder fer-ne difusió d’un missatge en positiu i en un llenguatge proper i entenedor per als més joves.