Alcanar viatja als seus orígens amb el festival Tyrika, centrat en la cultura ibera

Este esdeveniment, que tindrà lloc els dies 14 i 15 d’octubre, és l'evolució del tradicional Mercat Iber que s'ha dut a terme al municipi durant els últims 20 anys

Alfons Montserrat, alcalde d’Alcanar; Jordi Monfort, regidor de Turisme, i Mar Villalbí, conservadora del Museu de les Terres de l'Ebre, durant la presentació del festival
Alfons Montserrat, alcalde d’Alcanar; Jordi Monfort, regidor de Turisme, i Mar Villalbí, conservadora del Museu de les Terres de l'Ebre, durant la presentació del festival | Cedida
Redacció
27 de setembre del 2017
Actualitzat el 28 de setembre a les 15:52h
Alcanar es prepara un any més per a viatjar als orígens de la història durant el cap de setmana del 14 i 15 d’octubre. El tradicional Mercat Iber, que se celebra des de fa 20 anys, ha evolucionat per convertir-se en Tyrika, el Festival Iber d'Alcanar, que aspira a convertir-se en un referent a Catalunya.
 
L'organització, amb l'alcalde, Alfons Montserrat, al capdavant, ha presentat este matí el festival i els seus principals eixos.  En esta línia, han explicat que l'objectiu del festival és doble. D'una banda, "projectar a l'exterior el patrimoni iber del municipi, atenent la seua singularitat i, sobretot, la importància del jaciment  de Sant Jaume, que està permetent reescriure i reinterpretar elements cabdals de la cultura ibera i preibera. Este assentament, juntament amb el jaciment de la Moleta del Remei i el Centre d'Interpretació de la Cultura dels Ibers, formen un conjunt amb gran potencial", ha manifestat Jordi Monfort, regidor de Turisme. D'altra banda, i en clau més de proximitat, "volem que el festival contribuïsca a apropar la ciutadania a la civilització dels ibers. En definitiva, aconseguir que, mitjançant les diferents activitats, tant els més menuts com els més grans, es puguen sentir més propers als seus orígens", ha afegit.
 
L’esdeveniment es desenvoluparà en dos ambients ben diferenciats: al nucli antic d'Alcanar i a la Moleta del Remei. Respecte el nom, també s’ha escollit pel seu significat: “Segons el poema Ora Maritim, de l'escriptor romà Aviè, Tyrika era un gran centre de poder fortificat, conegut per les seues riqueses i per ser un port d'arribada de productes d'arreu de la Mediterrània. Diversos experts situen Tyrika a la residència fortificada de Sant Jaume d'Alcanar", ha narrat l'edil.
 
El festival comptarà amb una vessant més divulgativa, que girarà al voltant de l'exposició La taula dels ibers, que, en paraules de Mar Villalbí, conservadora del Museu de les Terres de l'Ebre, "desvetlarà la importància dels diferents estris de taula dels assentaments canareus per entendre els canvis en l'organització social i política, així com la connectivitat amb altres civilitzacions". Al llarg del cap de setmana també se celebraran les jornades de portes obertes al poblat de la Moleta, la conferència 20 anys recuperant la història enterrada d'Alcanar, a càrrec del professor David Garcia, i els diversos tallers, recreacions i escenificacions de la vida dels ibers.
 
En el festival també tindrà el seu espai més festiu, amb les diferents actuacions i espectacles de carrer ambientats en l’època iber, o les passejades amb poni i carro. A més, enguany, s'habilitarà una zona de tavernes, on es podrà beure i tastar el menjar iber.  També hi seran presents diferents artesans de la zona, com els de la terrissa, la palma, el teler o el tint, entre d'altres, així com la resta de parades que tradicionalment ha acollit el mercat.