«Si arribem allà i algú ens impedix entrar-hi, jo us aconsellaria estar hores amb la papereta enlairada i demanant votar»

El conseller de cultura, Lluís Puig, ha subratllat la capacitat organitzativa del poble català com a garantia per tirar endavant una República catalana

E. Navarro
26 de setembre del 2017
Actualitzat el 28 de setembre a les 15:53h
L'acte central del PDeCAT ha tingut lloc este dimarts a la tarda a la Biblioteca Comarcal d'Amposta
L'acte central del PDeCAT ha tingut lloc este dimarts a la tarda a la Biblioteca Comarcal d'Amposta | E.N
“La premissa és votar als llocs on es té previst. Però si arribem allà i algú ens impedeix entrar-hi, jo us aconsellaria estar allà hores i hores amb la papereta enlairada, demanant entrar a votar”. Així ha tancat el conseller de cultura, Lluís Puig, un dels actes destacats pel 'Sí' pel PDeCAT a les Terres de l’Ebre, que ha tingut lloc este dimarts a les 19.30 de la tarda a la Biblioteca Comarcal d’Amposta. “Així, al menys sabrem quants centenars o milers els tocaria votar en aquella mesa. I aquesta és la imatge que donarà la volta al món”, ha afegit.

Puig ha entonat un discurs centrat en remarcar la importància de la capacitat organitzativa del poble català per defensar que “com a poble, portem més de 150 anys organitzant-nos i tirant endavant amb tot el que ens hem proposat”. En este sentit, ha posat en valor la mobilització dels catalans i catalanes “de totes les edats i poblacions” en els últims dies i ha defensat que és precisament per esta autoorganització pròpia del poble català que ara “ens és fàcil veure tot Catalunya amb ganes de participar, col·laborar”. Respecte l’efectivitat del referèndum de l’1 d’Octubre, el conseller ha manifestat que: “Haurem de votar amb les màximes garanties possibles dintre de les mínimes que ens permeten. Però en definitiva, cada vot és una eina de construcció massiva d’aquest futur país que volem”. Ha remarcat, a més, l’ampli i històric teixit associatiu català -amb gairebé 70.000 associacions de tota mena- com a prova d’esta voluntat d’organització.

La cultura, el seu àmbit, ha tingut també un paper rellevant en la seua ponència. S’ha remuntat a la creació de la Mancomunitat, que va crear la xarxa de biblioteques “que encara estem acabant”, per defensar que “llavors ja estàvem fent les coses amb un tarannà propi: amb civisme i tranquil·litat”. En esta línia, ha remarcat la creació per part de la Generalitat i en plena Guerra Civil, el servei de cultura al front. “Sabeu què vol dir això? En mig de la Guerra Civil, la Generalitat crea un servei per poder portar llibres als joves que estaven al front. I això explica com n’és d’important la cultura, la llengua i la nostra literatura”.
 

Per la seua banda, Mònica Sales, presidenta de la vegueria de les Terres de l’Ebre de PDeCAT, ha entonat un discurs en positiu, i demanant “participar activament l’1 d’octubre per votar 'Sí'”. “És un encàrrec emocionant. Poder votar en un referèndum que ha estat aprovat en un Parlament i que moltes i molts volen que no duem fem i arriben per terra, mar i aire amb esta opressió. Però nosaltres seguim amb aquest somriure a la boca en els moments complicats, defensant-lo i reivindicant aquest ‘Sí’ al nou país amb convicció i molta fermesa”, ha dit Sales, davant les desenes d’assistents que hi han assistit.
Com ho ha fet també Lluís Puig, Sales ha fet menció a la cultura catalana i, en especial, a la popular: “amb aquest ‘Sí' donem un ‘sí’ a la cultura sencera. Catalunya té una cultura popular forta i arrelada que ens fa ser com som i qui som, i una Catalunya independent ens permetrà encara ser més qui som i projectar-nos al món”.

Durant la seua ponència, ha fet diferents al·lusions a l’Estat espanyol, en un to de denuncia per la seua actitud “opressora”. Ha criticat que es tatxessen les mobilitzacions com a “tumultuoses” tot defensant que: “el que ells no saben és que no som tumultuosos. El que fem a Catalunya i ho sabem fer molt bé és que fem pinya. Perquè la cultura popular així ens ho ha ensenyat. I com que sabem fer pinya, ara tots junts, serem capaços d’arribar al dia 1 d’octubre compromesos i ferms”. Ha opinat respecte l’Estat que “estan internament podrits i què, a més a més, els descol·loca l'onada d’il·lusió que despertem el poble català”.

La presidenta de la vegueria també ha agraït les diferents persones del seu partit involucrades amb el procés català i ha afirmat que “el Partit Demòcrata ha estat ‘ferm i compromès’ amb tot este procés, des de l’alcalde de la població més menuda fins al president Puigdemont”. “Aquí, en aquesta sala, també tenim gent que se l’està jugant pel procés i des del PDeCAT. I ho està fet convençut i convençuda, amb aquell puntet de temor, seguríssim, però tenir temor no vol dir no està convençut de fer les coses”, ha afegit.

Al final de l’acte, els assistents s’han aixecat de les seues cadires i han aplaudit amb força les últimes paraules de Mònica Sales: “'Sí' al millor país, 'Sí' a les Terres de l’Ebre, i 'Sí' a una Catalunya Lliure”.