'Segadors', garbes d'arròs en mà, acompanyen l'alcalde d'Amposta a Fiscalia

Adam Tomàs arriba acompanyat de més de 200 ampostins, companys de govern, membres del PDECat i alcaldes | S'acull al seu dret de no declarar

Un arrossaire d'Amposta ha repartit garbes d'arròs entre els assistents.
Un arrossaire d'Amposta ha repartit garbes d'arròs entre els assistents. | Jonathan Oca
Jonathan Oca / Sofia Cabanes
21 de setembre del 2017
Actualitzat a les 15:47h


Garbes d’arròs alçades i un cant d'Els segadors d’essència deltaica per acompanyar l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, a la Fiscalia de Tarragona, on este dijous ha estat citat per la seua col·laboració amb els preparatius de l’1 d’octubre, com ho estan sent més de 700 alcaldes de Catalunya. Els segadors han ressonat com mai ho havien fet a Tarragona en resposta a l’onada repressiva per part de l’Estat contra el referèndum.
 

Rosa Senar (la segona per la dreta) ha acudit a Tarragona acompanyada d'amigues. Foto: Jonathan Oca


Els 4 autocars que este matí han sortit d’Amposta en suport al seu alcalde han arribat a Tarragona al voltant de les 11.30 del matí. Amb ells hi ha pujat la Rosa Senar: “Venim a fer suport a l'alcalde. I veure si tenim una bona democràcia, no disfressada i que ens deixen votar. No calia arribar fins aquí, és una vergonya, però donarem suport i ens apuntalarem tots”, expressava esta ampostina, visiblement indignada. Pel que fa als fets que este dimecres van succeir a Barcelona, no hi trobava explicació: “és la vergonya més gran del món, és gairebé com un atemptat o com un cop d’estat. És molt fort. El govern més lladre i corrupte del món és el que ens prohibix una cosa tan lleial. El dia 1 votarem, espero no haver-ho de fer amb casc, però si cal, me’l posaré!”, afirmava sense perdre el somriure.
 

Adolfo Moreno mostra un cartell en suport a l'alcalde Adam Tomàs. Foto: Jonathan Oca


Fins a Tarragona també s’hi ha desplaçat l’Adolfo Moreno, que recordava amb certa preocupació temps passats: “Diràs que haja ressuscitat qui tots ens pensem. Estem tornant a temps que no hi volia tornar. Jo feia la mili a Madrid quan va morir Franco i ens va tindre allà com si fórem esclaus, perquè teníem una mica de temoreta i ara sembla que encara en tenen”, explica. “Si no surt bé la cosa”, afirma referint-se a l’1-O, “que estiguen preparats, perquè hi haurà tomata”.

En Pere Moré, també recordava  el dictador, per comparar els temps actuals: “Vaig nàixer amb Franco i pensava que no tornaria a cantar L'estaca. Amb un altre polític a Madrid més llest, això s’hauria evitat. No ens han entès mai. Jo el dia 1 votaré. Jo hi aniré, si em deixen o no, és una altra cosa”, tancava.
 

Adam Tomàs a les portes de l'Audiència de Tarragona amb una garba d'arròs a les mans. Foto: Jonathan Oca


El moment més emotiu ha estat l’entrada de l’alcalde a Fiscalia. Envoltat d’estelades, banderes amb l’escut de la ciutat, companys de govern i de partit, alcaldes com el de la Ràpita o Roquetes, membres del PDECat, com Annabel Marcos, i crits d’independència han acompanyat un cant d'Els segadors garbes d’arròs en mà. Un gest que l’alcalde ha agraït: “Vull agrair abans d’entrar el suport rebut. Això és un acte de suport no només a l’alcalde, sinó també a la institució i a les institucions del país que estan sent agraïdes. Agrair-vos també que avui les espigues d’arròs estiguen presents a Tarragona”. Tomàs també ha tingut paraules de suport per a l’ebrenc Lluís Salvadó, que continua detingut per la GC.



Pocs minuts després, Tomàs ja ha sortit de Fiscalia, on s’ha acollit al seu dret a no declarar: “Ha anat tot molt cordial. Se’ns han exposat els nostres drets. També se’ns ha avisat dels delictes a què ens enfrontem: prevaricació, malversació de fons públics i desobediència i també ens han explicat el procediment. Hi ha 6 mesos per decidir si tiren endavant la querella o no. Quan estiga judicialitzat, ja declararem davant del jutge”, ha expressat davant dels assistents.

En declaracions posteriors als mitjans, l’alcalde ha manifestat que ha acudit voluntàriament a Fiscalia “per no donar la imatge d’un alcalde català detingut a testificar per les forces de seguretat del país". "Les acusacions que ens formula el fiscal no em preocupen perquè estic convençut que no fem res dolent”, ha afegit.

Sobre la celebració del referèndum el pròxim 1 d’octubre, segons Tomàs, “és evident que la preocupació no és tant si es vota o no, sinó que és cert que les garanties van disminuint i això sí que és preocupant. La situació de normalitat cada cop és menor i la situació d’excepcionalitat farà que si acabem votant, ningú ens puga recriminar als que hem tirat endavant el procés, que no té garanties. Des d’aquí s’ha fet tot el possible perquè la gent puga exercir el seu dret a votar”, ha conclòs. 
 

Un arrossaire d'Amposta ha repartit garbes d'arròs entre els assistents. Foto: Jonathan Oca