Una disputadíssima final entre la Ràpita i la Vall d'Aosta tanca el Morramundo 2017

La parella de la Vall d’Aosta (Vidi i Carlin) es proclama campiona del certamen, mentre que els rapitencs Catalí i Pollo queden segons | Unes 60 parelles vingudes de 12 regions de la Mediterrania han participat en el campionat que ha tingut la Ràpita com a seu

La parella rapitenca formada per Catalí i Pollo va quedar en segona posició.
La parella rapitenca formada per Catalí i Pollo va quedar en segona posició. | Sofia Cabanes
Sofia Cabanes
12 de setembre del 2017
Actualitzat el 13 de setembre a les 15:16h


Una seixantena de parelles de jugadors de morra vingudes de 12 regions de la Mediterrania van disputar-se este passat cap de setmana el trofeu del Morramundo, la 15a Trobada Internacional de Jugadors de Morra del Mediterrani. Una cita que ha convertit la Ràpita centre internacional d’este joc mil·lenari on hi ha acudit participants provinents de Sicília, Sardenya, Còrsega, Croàcia, Eslovènia, la Vall d’Aosta, el nord d’Occitània i el Comtat de Niça, així com del País Valencià, Aragó i Catalunya.

Dissabte, després de 10 hores de joc intens es va arribar a una disputadíssima final entre una parella de la Vall d’Aosta (Vidi i Carlin) i els rapitencs Catalí i Pollo. “Va ser una final molt apretada, amb moltíssim nervis i emoció. La partida, com sol passar en estos casos, se sol decidir per petits detalls i així va ser”, relata Alfredo Balanzà, membre i portaveu de Morràpita, entitat organitzadora del campionat.

Passades les dos de la matinada es va decantar la partida cap a la parella de la Vall d’Aosta enmig d’un ambient de rivalitat màxima i nervis, propi dels campionats d’este joc ancestral: “Es viuen moments de tensió dins de les partides, però tot forma part del joc. Tothom té molt present que el que passa dins la partida queda a la partida”, relata Balanzà. Ja ho diu una de les referències escrites més antigues sobre el joc, atribuïda al filòsof romà Ciceró “dignus est qui cum in tenebris mices” (digne és aquell amb qui pots jugar a la morra en la foscor). Un lema que van rebre els participants com a obsequi forjat sobre unes monedes.
 

Primers classificats del Morramundo, Vidi i Carlin (Vall d'Aosta), en la recollida del trofeu. Foto: Cedida



Als llocs tercer i quart rapitencs i Vall d’Aosta van repetir confrontació. Els italians Jeantet i Truc van quedar tercers; mentre que els rapitencs Pepe i Maian es van classificar en quart lloc.

El campionat es va inaugurar dissabte al matí en un acte institucional a l’Auditori Municipal Sixto Mir, que va estar presidit pel conseller de Cultura de la Generalitat, Lluís Puig; l’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós i el president de la Federació Catalana de Joc Tradicional, Victor Baroja. En l’acte es va fer la presentació de l’App “Samurra”, creada per Davide Dave de Cagliari (Sardenya) i de l’aplicació web creada pel rapitenc Joan Pons per jugar a la morra via online.

“Ara amb la presentació d’estes aplicacions hem entrar la morra a l’era digital, podem arribar arreu. D’una banda, modernitzem els campionats, ja que l’aplicació creada pels rapitencs permet seguir els campionats en directe, mentre que l’App ‘Samurra’, creada pels sards permet fer campionats online”, expressa Rafa Balagué, membre de Morràpita i regidor de Joventut i Identitat. Segons Balagué, estes iniciatives “han servit no només per apropar aquest joc mil·lenari al públic en general, sinó també per crear vincles entre els països del Mediterrani on s’ha conservat la morra”.

La morra de la Ràpita va ser una de les primeres manifestacions incloses a l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre. En este sentit, Balagué destaca que “la morra ha deixat de ser un joc oral i minoritari per esdevenir part del patrimoni”.
L’any que ve el campionat del Morramundo es disputarà a Ilonse (Niça), a França. 
 

La parella rapitenca formada per Catalí i Pollo va quedar en segona posició. Foto: Sofia Cabanes