El net de l'alcalde republicà de Tortosa afusellat declara al jutjat per la querella contra els crims del franquisme

"La possibilitat d’explicar-ho és un alliberament”, ha afirmat Josep Rodríguez, relatant els efectes de l'afusellament del seu iaio "per ser alcalde d'Esquerra Republicana", ha dit

El net de l’alcalde Josep Rodríguez ha declarat al jutjat este dimecres al matí.
El net de l’alcalde Josep Rodríguez ha declarat al jutjat este dimecres al matí. | Sílvia Berbís
Sílvia Berbís
06 de setembre del 2017
Actualitzat a les 20:34h
El net de l’alcalde d’ERC de Tortosa, Josep Rodríguez, ha declarat avui davant el jutjat número 5 de Tortosa per donar testimoni voluntari dels efectes de l’afusellament del seu iaio, l’agost del 1939. Ho ha fet en compliment de l’exhort enviat per la jutgessa encarregada de la causa oberta a l’Argentina pels crims contra la humanitat comesos pel franquisme, i concretament en el marc de la querella que ERC va presentar el 2013, inclosa en esta causa general. Durant una hora de declaració, visiblement emocionat com en la roda de premsa posterior, Rodríguez ha pogut explicar els fets familiars i també els seus efectes: “Ens sentiem com ciutadans de segona, i possibilitat d’explicar-ho és un alliberament”, ha afirmat.

La declaració de Josep Rodríguez ha estat farcida de records viscuts en el sí d’una família, ha recordatt+, “que com a represaliada va haver de començar de zero”. Josep va néixer 13 anys després que el seu iaio alcalde fos afusellat a la muntanya de l’Oliva de Tarragona, i encara fins 13 anys després no va començar a conèixer i prendre consciencia dels detalls de la història familiar relacionats amb el iaio, com ara quan la seua àvia li portava menjar a la presó de Pilats habitualment, fins que un dia, sense previ avís, li van dir en arribar que el menjar, al Josep, ja no li faria falta, i així va conèixer que dos dies abans l’havien matat. Després seria enterrat a la fossa comuna que hi ha propera al cementiri tarragoní junt amb altres 760 afusellats. En una de les postals que va enviar a la família va dixar escrit que sabia que moriria però que ho faria “amb la consciencia tranquil·la perquè ell no havia fet mal a ningú”, ha relatat el nét. "el meu avi va ser afusellat pel fet de ser alcalde d’Esquerra Republicana de Catalunya", ha dit. 

El testimoni és el sisé que ha declarat a Catalunya, però el primer que ho fa dins la querella presentada per ERC, una de les que s’han afegit a la causa general des del 2010, moltes com a part civil. Toni Bou, president de la sectorial de la Memòria Històrica d’ERC i coordinador polític de la querella , ha explicat que estan intentant que altres ajuntaments també s’adherisquen a la querella per la mort del president Companys i altres 47 càrrecs electes catalans, entre ells l’alcalde republicà de Tortosa, i poder aconseguir així més testimonis. Bou després de dir que ha denunciat el fet que hagen hagut d’anar a l’Argentina per denunciar el franquisme i la dictadura, "mentre que aquí ells ens volen posar querelles contra la democràcia", ha afirmat.
 

Roda de premsa a la seu d'Esquerra Republicana a Tortosa. Foto: S. Berbís