Investigat un home per vendre fitosanitaris falsificats que han danyat arrossars del delta de l’Ebre

Fruit d’estes operacions, hauria generat uns 90.000 euros, un 75% més del que hauria obtingut amb la venda del producte original

Entrada als jutjats d'Amposta
Entrada als jutjats d'Amposta | Sofia Cabanes
Redacció
06 de setembre del 2017
Actualitzat a les 22:13h
Un home de 37 anys i amb domicili a la província de Cuenca està sent investigat per la venta fraudulenta de productes fitosanitaris que estaven danyant arrossars del Delta de l’Ebre. El Servei de Protecció de la Naturalesa de la Guardia Civil de Tarragona (SEPRONA) li ha pres declaració per la comissió de diferents delictes relacionats amb el medi ambient, propietat industrial, estafa, falsificació i danys. Les acusacions estan a disposició del Jutjat d’Instrucció número 1 d’Amposta.

El maig passat, el SEPRONA de Tarragona va saber que diferents agricultors del delta de l’Ebre havien sofert danys severs en els seus cultius d’arròs arrel de l’aplicació de determinades substàncies fitosanitàries. En esta línia, es van inspeccionar mercantils de tota la província dedicades a la distribució de productes fitosanitaris i, d’esta manera, es va trobar més de 2.000 litres d’estos productes amb una composició diferent a la que figurava a l’etiqueta de l’envàs.

Els productes amb irregularitats en l’etiquetat van ser adquirits pels distribuïdors a un agent comercial de Castilla la Mancha, que els venia a un preu molt competitiu. Després de comparar les mostres amb els originals, es va comprovar que, efectivament, el producte que contenia els envasos no correspona amb el seu etiquetat. Aprofitant la similitud dels envasos, es va vendre un producte destinat al cultiu de cereal, col·locant-li l’etiquetat dels que s’utilitzen per al cultiu d’arròs, el preu del qual és tres vegades superior que el primer.

“La comercialització del producte fraudulent es va portar a terme sense tenir en compte els efectes adversos que podria tenir l’aplicació de substàncies destinades a cultius de secà en un mitjà aquàtic com els arrossars i més quan el producte ha estat catalogat com a tòxic per a organismes aquàtics”, ha defensat la Guardia Civil en una nota de premsa. A més, els fets s’agreugen ja que moltes de les zones afectades es troben dintre de l’àmbit de protecció del Parc Natural del Delta de l’Ebre”.