L'Ampolla celebrarà el 17 de setembre la XVIII Festa de la Sega

És el tret de sortida a les XVIII Jornades Gastronòmiques, que tindran lloc del 17 de setembre a l’1 d’octubre, amb la participació d'onze restaurants

Es mostraran les tasques tradicionals de transformació de l'arròs, al port pesquer.
Es mostraran les tasques tradicionals de transformació de l'arròs, al port pesquer. | Cedida
Redacció
02 de setembre del 2017
Actualitzat a les 10:51h
L'Ampolla celebrarà el 17 de setembre la XVIII edició de la Festa de la Sega, que començarà a les 11 hores i transformarà un any més el port pesquer en un sequer. Allí es mostrarà als visitants el procés tradicional de transformació de l’arròs un cop segat fins al moment de l’ensacat. Este dia també es duu a terme, a partir de les 12 hores, una degustació de diversos tipus d'arròs cuinats pels restauradors i es dona el tret de sortida a les XVIII Jornades Gastronòmiques de l’arròs de l’Ampolla, en les quals hi participen 11 restaurants fins a l'1 d'octubre. 
 
El procés de transformació de l'arròs que es mostrarà al port durant la Festa de la Sega s’inicia un cop es tenen les garbes d’arròs ja preparades, les quals es transporten amb el tiràs (mena de trineu que s’utilitza per transportar les garbes d’arròs per l’arrossal). A continuació, es desfan les garbes d’arròs, es mesclen amb palla i es trilla l’arròs (separar el gra d’arròs de la palla). Es mostraran dos maneres de fer este procediment: trillar a potes (amb les potes de l’animal) i trillar amb el trill (amb una mena de corró circular amb claus que és arrastrat per l’animal). Un cop trillat l’arròs es neteja el gra de la palla, el que s'anomena despallar, amb forques, s’amuntega el gra i, mitjançant el ventat amb pales de fusta, se separa les restes de palla més petita i la pols del gra. Tot seguit, s’inicia el procés d’assecat i un cop sec es neteja per últim cop el gra d’arròs, per a la qual cosa s’utilitza la criba, que a més, abans també servia per classificar l’arròs. Finalment, l’arròs ja està preparat per a l’ensacat.
 
Degustació d'arròs
Els assistents també podran degustar, a partir de les 12 hores, diversos tipus d'arròs cuinats pels restauradors locals, així com postres i productes elaborats amb este cereal.  
Al llarg de la festa es podrà gaudir de la música tradicional de rondalla i la jota.
 
XVIII Jornades Gastronòmiques de l’arròs de l’Ampolla
Esta festa dona el tret de sortida a les XVIII Jornades Gastronòmiques de l’arròs de l’Ampolla, que tindran lloc del  17  de setembre a l’1 d’octubre, i on 11 restaurants del municipi  presentaran diversos menús al preu comú de 27 euros.

Els restaurant adherits a les jornades són: Restaurant Botavara,  Restaurant Can Piñana, Restaurant Casa David, Restaurant Casa Llambrich - Juani, Restaurant Club Nàutic – Casa Montero,   Restaurant Del Mar- Flamingo, Restaurant El Pescador, Restaurant la Roca Plana, Restaurant Lo Goleró , Restaurant Perales,     Restaurant Sol.