Empitjora l’afectació de la 'Pyricularia' sobre l’arròs del Delta

Més de 2.000 arrossaires del Delta, preparats per iniciar la sega la semana que ve

Detall d'una espiga d'arròs buida per efecte del fong.
Detall d'una espiga d'arròs buida per efecte del fong. | (via @daniforcadell)
S. B.
31 d'agost del 2017
Actualitzat a les 16:12h
Més de 2.000 arrossaires començaran la semana que ve la sega de l’arròs al Delta, una tasca esperada durant mesos però amb perspectives que s’han anat enfosquint a causa de l’afectació del fong Pyricularia oryzae. Una malaltia que s’ha anat agreujant en les últimes setmanes, segons ha confirmat el responsable d’Unió de Pagesos a les Terres de l’Ebre, ja que, segons les previsions, podría produir-se una minva d’un 30 % en la collita com a mitjana. Com a contrapartida, enguany la producció estava sent “extraordinària” per les bones condicions meteorològiques que han acompanyat el conreu.

En les últimes campanyes, la producció d’arròs al Delta s’havia situat entre 120 i 125 milions de quilos. Enguany, les previsions, pel bon rendiment de les espigues i la densitat, estimaven una collita superior. Però el fong que ha afectat la planta, esperonat per les altes temperatures i alta humitat de les últimes setmanes, ha sigut molt perjudicial. “Hi ha camps de les varietats més atacades, com és el bomba, que arriben a tindre unes pèrdues del 80 %, i també camps de les varietats argila o la gleva tenen grans afectacions”, sosté. De mitjana, xifra les pèrdues en un 30 % a tot el Delta, per bé que caldrà avaluar-ho amb més concreció un cop acabe la sega. El fong Pyricularia oryzae afecta la fulla i la tija de l'arròs i és especialment nociu per al conreu quan ha sortit l'espiga, ja que l'asseca.

Unió de Pagesos demanarà, si es confirma l’afectació prevista, que la pagesia afectada puga acollir-se a una reducció  del mòduls de l'IRPF. El sindicat, d'altra banda, reclama al ministeri d'Agricultra que permeta, a partir de l'any vinent, la utilització de triciclazol, l'únic fitosanitari específic per combatre el fong, un cop este producte s’ajuste als requisits que marca la normativa.