SALUT

​Per què faran vaga els CAP? Les 5 grans queixes dels metges

Els metges de l'atenció primària han convocat cinc dies de vaga amb reivindicacions molt concretes

Es queixen que no han millorat les condicions de treball després de les retallades del 2010

| 07/11/2018 a les 18:30h
Arxivat a:
Sala d'espera d'un CAP, en una imatge d'arxiu
Sala d'espera d'un CAP, en una imatge d'arxiu | Cedida
Set anys, després, nova vaga. I per motius similars. Els 5.700 metges dels Centres d'Atenció Primària (CAP) catalans estan cridats a una vaga de cinc dies entre el 26 i el 30 de novembre, convocats pel sindicat majoritari, Metges de Catalunya. L'aturada és la primera gran vaga del sector des de la del 2011, convocada com a resposta a les retallades que va aplicar el Govern d'Artur Mas després de la crisi econòmica.

Els motius que argumenten els metges per anar novament a la vaga no són tan diferents dels d'aleshores. De fet, consideren que les seves reivindicacions de fa set anys no només no s'han atès -malgrat la recuperació econòmica- sinó que la situació ha empitjorat.

1- Manca de personal

Aquesta és la gran reivindicació dels metges. El 2007 hi havia 6.819 metges de família treballant als CAP catalans, per 5.725 el 2017: una pèrdua de 1.094 facultatius i el 16%. La recuperació econòmica, a més, no s'ha reflectit en el nombre de metges als CAP, que s'ha anat reduint cada any la darrera dècada -excepte un petit increment el 2009, i a manca de dades per a l'any 2016). El que reclamen és recuperar la plantilla "anterior a les retallades".
 
Evolució de la plantilla de metges d'atenció primària 2007-2017
 

2- Excés de feina

Conseqüència directa de la reducció d'efectius, els metges es queixen que ha augmentat la seva càrrega de treball, i que no poden prestar el servei als pacients en les degudes  condicions. Es queixen que han d'atendre entre 30 i 35 pacients al dia, i reclamen rebaixar aquesta xifra a un màxim de 28 (23 presencials i 5 no presencials). Consideren que això podria dedicar un mínim de 12 minuts a cada pacient que acudeix presencialment als CAP.

3- Pèrdua de poder adquisitiu

Els convocants de la vaga calculen que, des de les retallades del 2010, acumulen una pèrdua retributiva del 30%, i demanen "recuperar les retribucions i condicions de treball retallades des del 2010". Aquest, de fet, era ja un dels punts principals de la vaga de la sanitat del 2011, i consideren que les condicions han millorat des d'aleshores.

4- Pressupost insuficient

La causa de tot plegat. Els metges dels CAP es consideren els grans discriminats en els comptes del departament de Salut, i assenyalen que l'atenció primària rep només el 16,9% del pressupost total, quan el 2010 era del 18,4%. Demanen que s'incrementi fins al 25%.

5- Guàrdies, descans i hores de tancament

Metges de Catalunya té encara altres reivindicacions: que les guàrdies siguin voluntàries i no obligatòries, que es respecti el temps de descans establert després de cada guàrida, o que aquestes es paguin com a mínim com les jornades ordinàries. També reclamen que els CAP tanquin com a màxim a les vuit del vespre i mesures per a la conciliació familiar, entre d'altres demandes.
Una vaga d'estudiants a Tarragona, en una imatge d'arxiu.
Una vaga d'estudiants a Tarragona, en una imatge d'arxiu. | Jonathan Oca
Reclama una assignatura d'educació sexual inclusiva a centres públics i privats per educar "contra el masclisme i el sexisme"
Camions amb pancartes enganxades al frontal, durant la marxa lenta de l'11 d'octubre.
Camions amb pancartes enganxades al frontal, durant la marxa lenta de l'11 d'octubre. | ACN
La iniciativa estableix compensacions del 100% en els trams restringits i del 75% per als camions en trànsit
Caixes de cranc blau a subhasta a la llotja de la Ràpita, esta tarda.
Caixes de cranc blau a subhasta a la llotja de la Ràpita, esta tarda. | S.B.
"El repte és connectar la producció del Delta amb mercats internacionals on el cranc blau és molt valorat", ha afirmat el director general de Pesca, Sergi Tudela
Meritxell Roigé, l'alcaldessa de Tortosa i presidenta del CAT.
Meritxell Roigé, l'alcaldessa de Tortosa i presidenta del CAT. | ACN
La plataforma avisa Roigé que si fa una gestió continuista perpetuarà un model de desenvolupament que perjudica les Terres de l'Ebre
Representants de la Diputació de Tarragona i Caixabank.
Representants de la Diputació de Tarragona i Caixabank. | Cedida
La Diputació de Tarragona i Caixabank calculen que estos caixers han permès l'estalvi de més de 170.000 quilòmetres als usuaris
Imatge il·lustrativa
El ple va provar este dilluns una moció, presentada per la CUP, que s'havia desestimat feia un any i mig quan es va supeditar al catàleg de simbologia feixista que enllesteix el consistori
Denúncia que assenyala al primer tinent d'alcalde com a denunciant dels fets del 2017.
Denúncia que assenyala al primer tinent d'alcalde com a denunciant dels fets del 2017. | CUP-AE
L'estiu de l'any passat el republicà va denunciar que dos joves havien pintat el monument franquista
Convocades per la Falange, una trentena de persones van cantar el 'Cara al sol'
NacióDigital
NacióDigital | ND
El rànquing d'audiències de la OJD del mes d'abril l'enfila fins als 2,8 milions d'usuaris únics i amb un temps de lectura superior als set minuts